Friday, December 18

Vechea structura




Dna Maria Grappini, mandra de prezentarea de moda :(










rochia de mireasa care a incheiat prezentarea, m-a luat prin "surprindere" si poza nu mi-a iesit




tinuta Liza Panait





Ieri seara am luat din nou drumul Ambasadei (ce mai, decembrie a fost luna de "fashion" romanesc), la invitatia Misiunii Economice din Franta, care organizeaza in fiecare an o prezentare de moda romaneasca. Evenimentul este organizat in colaborare cu FEPAIUS.
Doamne, ce esec! Am sperat sa nu fie asa, am venit cu un oarecare optimism si incredere ca poate lucrurile vor lua o intorsatura mai buna in acest an. Zadarnic!
Dar, sa va povestesc:
Ambasada Romaniei din Paris isi are sediul intr-o cladire care poarta numele de "Hôtel de Béhague", una dintre cele mai frumoase din Paris, o sa va scriu candva despre acest spatiu. Interiorul incarcat de istorie si arta ofera un spatiu generos pentru orice fel de manifestare. Pentru o prezentare de moda poate fi spatiul ideal.
Prezentarea a inceput pe muzica de .....Ciprina Porumbescu si cu colectia......Lizei Panait. Se pare ca Liza Panait este vedeta "plutonului" care a prezentat, deoarece show-ul a inceput si s-a sfarsit cu modele semnate de ea. Modele prafuite, accesorizate stangaci, alegeri cromatice triste, lipsa de inovatie la nivel de croi, de material, de ansamblu. Am avut sentimentul ca m-am intors in timp, in anii 70, sau ca oamenii din fata mea traiesc undeva incuiati intr-o "bula" care ii tine departe de tot ce se intampla in acest moment in materie de design vestimentar. O singura plimbare pe la marile magazine pariziene (Lafayette, Printemps, Bon Marché) le-ar fi taiat cheful sa mai prezinte ceva daca erau sinceri cu ei insisi. Dar ce zic, marile magazine......o plimbare pana la Zara si, si-ar fi dat seama ca au gresit perioada, epoca, momentul, ca ceea ce fac ei nu se va vinde niciodata, nici macar in tara, nu mai vorbim de Franta.....taramul creativitatii si rafinamentului.
Audienta, la fel de "bine" aleasa ca la prezentarea lui Rozalb de Mura: n-am vazut multi francezi si cam nici un buyer sau proprietar de magazin. A fost invitat presedintele salonului de Prêt-à-Porter, care simteam ca se plictiseste teribil.
Si n-am inteles zambetul permanent de pe fata dnei Grappini (presedinta Fepaius). Ca urmarind colectiile imi venea sa urlu, in nici un caz sa rad. Sau poate ca era bucuroasa ca a venit in excursie la Paris.
Acest organism trebuie sa-si schimbe mentalitatea, structura si sa orienteze eforturile catre generatia care stie sa faca moda si sa functioneze in sistemul modei. Sau, sa lase locul altora sa se manifeste. Intre ce am vazut marti, la Rozalb de Mura si ce am vazut aseara, exista o prapastie enorma. Sunt doua lumi diametral opuse: una retrograda, a vechilor structuri, care nu face decat sa cheltuie inutil banii statului si una a noului, a celor care vor arata incet incet ca si noi putem face moda asa cum trebuie. Faza e ca statul trebuie sa-si indrepte energia si fondurile catre a doua lume, prima este o pseudo-creatoare de moda.
Aseara la Ambasada trebuiau sa prezinte candidatii de la Pasarela, Broscatean, Oianu, MLH, Carmen Secareanu.....ei trebuie ajutati, nu Liza Panait and Co!
Si mai trebuie sa depasim ceva: gandirea cum ca atunci cand ne prezentam la international trebuie sa abuzam de clasicele simboluri romanesti: "ie", "muzica folclorica", etc. La Pasarela lumea s-a suparat ca n-a castigat Andra Clitan, ca doar avusese o colectie inspirata de Maramures si n-au inteles de ce juriul a ales-o pe Laura. La Paris, in comunicatul de presa al lui Ingrid Valsov, se scria ca inspiratia a venit de la Brancusi si ia romaneasca, aseara au crezut ca lumea o sa pice pe spate la muzica lui C Porumbescu si la tinutele Lizei Panait, inspirate "stangaci" din costumul traditional romanesc. Sa ne intelegem: Brancusi este romanul pe care il admir cel mai mult, balada lui C. Porumbescu ma emotioneaza precum orice muzica clasica....nu este vorba aici despre a nega valorile romanesti. Spun numai ca trebuie sa gasim si alte surse de inspiratie, sau ca trebuie sa plecam de la simboluri romanesti dar care trecute prin creativitatea proprie si "rastalmacite" sa duca la rezultate in care de-abia sa se perceapa toate acestea. Intr-un cuvand trebuie modernizat totul si aduse la "gout du jour".

1 comment:

Ludmila Corlateanu said...

Liza Panait "creaza" pt .. s ma expim mai delicat...femei trecute de prima, a doua (si uneori a treia) tinerete, dar din lista de lohn-isti, normal ca ea a fost vedeta. a, si Liza facuse o colectie vre-o 2 ani in urma parca, care se numea "Silk rhapsody", pt ca a folosit matase NATURALA (exista oare alta?...)
compatimesc cladirea istorica pt ce a trebuit sa vada..

Related Posts with Thumbnails