Thursday, March 4

ROMA: cetatea istoriei si a artei



COLUMNA LUI TRAIAN



Tacerea-mi se datoreaza unei scurte vacante la Roma. O calatorie in "Cità eterna" este o re-memorare a lectiilor de istorie si de arta. Oriunde te-ai duce, pasul trece pe langa un loc sacru roman, o coloana care serbeaza o victorie a romanilor, o ultima piatra de templu ce a rezistat secolelor sau o biserica ce ascunde o opera de Michelangelo, Caravaggio sau Raphael.

Si ce sa va descriu mai intai: cladirile in culori pastel si de lut ars, mancarea delicioasa, bogatia colectiilor de arta de la Vatican, spectacolul strazii?

Roma cea "fashion" aproape ca nu exista, fratele sau Parisul (cele doua orase sunt infratite, nu se putea altfel) depasind-o cu mult la acest capitol. De fapt, Roma nu si-a dorit niciodata sa reprezinte ceva pe harta modei, a lasat locul Milan-ului. Si daca Roma ar fi o femeie, ar fi una care are grije de modul in care se imbraca fara insa sa-i pese de tendinte, deoarece ea isi duce existenta intr-un spatiu oarecum atemporal raportat la acesat industrie. Vitrinele sunt normale, aproape banale....pana si cele de la Hermès afisau o cumintenie cum nu sunt obisnuita sa vad la Paris. La Roma, La Rinascente, faimosul "department-store" italian este atat de mic, incat pare o gluma. Marcile de lux, italiene si franceze, sunt prezente pe Via Condotti, strada perpendiculara pe Piata di Spagna.

Italia este tara in care barbatii iubesc culorile: aici ii vezi purtand pullovere fucsia si pantaloni galbeni, cu o naturalete de care numai ei sunt in stare. Imi pare rau ca nu am poze.

Shopping faci la Milano, pentru ca acolo ai timp si ai unde. La Roma, modei i se impune o pauza si se acorda timp pentru o lectie de istorie si de arta, pe viu. De altfel, toate obiectivele erau pline de clase de copii, ce stateau buluc in fata cate unui tablou celebru si ascultau povestea invatatoarei.

No comments:

Related Posts with Thumbnails