Wednesday, April 14

Curs de design cu Adrian Oianu

colectie Adrian Oianu

Cred ca voi toti, cei care cititi aici, ati reusit sa va dati seama cam care este parerea mea despre mediul de moda romanesc. Mai spun o data, pe scurt:
  • cred in creativitatea ce exista in tara si imi pare rau ca unii care au ambitie nu au o orientare creativa mai profunda, iar cei care sunt creativi nu au mai multa ambitie.
  • cred ca totul trebuie reincadrat intr-o matca adevarata a acestei industrii
  • cred ca transformarile trebuie sa inceapa de la baza acestui sistem, adica de la educatie

Acestea fiind spuse, nu stiu daca faptul ca avem doua saptamani ale modei (Iasi si Cluj) este un motiv de bucurie, deoarece nu sunt sigura ca sunt necesare. Intr-o lume ideala as pune pe 'stop' toata aceasta mica joaca de-a moda si as cladi un sistem de invatamant gen incubator: unul singur, la Bucuresti. As apasa din nou pe butonul "play" dupa ce m-as asigura ca toata lumea stie si intelege despre ce este vorba si ca, mai ales, este pregatita sa porneasca pe un drum greu dar corect. Dar suntem in lumea reala si atunci lasam cursul lucrurilor sa se desfasoare.

Faptul ca un desiger s-a decis sa isi asume rol de "dascal" in acest mediu ma bucura foarte tare. Adrian Oianu este la a doua editie a cursului sau "Introducere in design vestimentar contemporan”. Si pentru ca nu puteam sa va dau vestea fara sa-l intreb de ce face acest lucru, iata ce am aflat:

1. Cum ti-a venit ideea de a organiza astfel de cursuri ?
Este un plan pe care il avem de vreun an. Iar cand a venit momentul potrivit l-am pus in practica. Am simtit nevoia sa impartasesc cu oameni, care vor sa faca aceasta meserie, din munca, experienta si educatia mea din ultimii 20 de ani. Cand eram la scoala in America, veneau foarte des designeri mai mult sua mai putin faimosi, care tineau prelegeri, seminarii sau cursuri intregi pe anumite teme. Noi desfasuram deja prima sesiune de seminarii, din luna februarie si am avut un feedback excelent din partea candidatilor. De aceea am planuit sa mergem mai departe cu al doilea set de seminarii, care va incepe pe 17 aprilie, iar pe 23 aprilie voi tine o conferinta cu tema 'Despre design vestimentar contemporan si nu numai", adresandu-ma de aceasta data unui public mult mai vast. In toate demersurile noastre - de la organizarea prezentarilor in marile orase din tara pana la seminariile si conferintele de azi, prima noastra dorinta este sa educam si sa inspiram publicul : sa devina designeri vestimentari, sa inteleaga ca aceasta meserie este la fel de serioasa ca oricare alte si trebuie tratata ca atare, sa educam in Romania o piata de consumatori de design vestimentar, care in momentul de fata exista la o scara foarte foarte mica.

2. Te-ai gandit sa colaborezi cu Univeritatile de design din tara…..sau poate ele deja te-au contactat ?
Probabil ca va exista si acest pas in viitor.

3. Care este profilul celor care participa la aceste cursuri?
Cei ce vin deja la cursuri sunt din medii total diferite cu varste de la 15 pana la 35 de ani. Vorbim de liceeni pana la arhitecti, avocati sau ingineri, care au o pasiune si un vis in comun - designul vestimentar. Si-au dorit toata viata lor sa faca aceasta meserie. Am reusit sa adunam oameni care sunt mai mult sau mai putin apropiati de mine, in felul lor de a privi aceasta domeniu.

4. Care sunt, in opinia ta, punctele slabe si punctele forte ale mediului de moda romanesc? Cum il vezi peste 10 ani ?
Avem oameni foarte talentati, gresit directionati marea lor majoritate, neancorati in realitate. Sunt cativa dintre ei cu potential foarte mare, care cresc acum cu pasi marunti dar sigur. Vad o mare crestere si am incredere in comunicarea prin intermediul blogurilor si cresterea unor grupuri de persoane care comunica online, cu opinii pertinente si sincere, deschise, cu o capacitate de analiza avansata. Peste 10 ani, cred ca prin intermediul designului romanesc, vom avea parte de promovarea tarii la nivel international "pe usa din fata" si nu pe cea "din dos", cu care am fost obisnuiti pana in prezent.
Durata seminariilor: 3 luni
Perioada desfasurarii seminariilor : 17 aprilie – 30 iunie 2010
Preselectia pentru seminarii se va desfasura pe 16 aprilie 2010.
Mai multe detalii aici

2 comments:

Iulia said...

Foarte frumoasa colectia :)

Anonymous said...

Foarte adevarat! Sistemul nostru de-a "artele textile", care incorporeaza si designul vestimentar, cel putin in Cluj, are mare nevoie de retusuri.

Related Posts with Thumbnails