Wednesday, July 7

Fascinanta lume a haute-couture-ului



In acest moment la Paris au loc prezentarile de haute-couture pentru toamna-iarna. Un numar restrans de case de moda continua sa-si permita acest lux: cele traditionale precum Chanel si Dior, care intretin focul domeniului si cele cateva tinere care detin acest savoir-faire particular. Este in primul rand vorba de cunostinte tehnice extrem de bine stapanite, de un atelier care se imparte intre tot ce tine de « flou » si « tailleur ». In moda in Franta, se face intotdeauna distinctie intre cele doua si mana de lucru este specializata intr-o directie sau alta : pentru ca materialele folosite dar si tehnicile sunt diferite. Pentru rochii se folosesc unele tehnici si materiale, in timp ce pentru sacouri si piese mai grele avem de-a face cu altele.
Cateva colectii mi-au atras atentia si incep cu casa Dior a carei colectie te face sa visezi si sa te gandesti la epoca in care haute-couture-ul « traia » bine. Cand am vizitat parcul floral de langa Amsterdam in aceasta primavara, mintea mea a facut in permanenta o conexiune intre universul a doua marci de moda si frumusetea si culorile ce se intindeau pe hectarele (echivalentul a 40 de terenuri de fotbal.) ce alcatuiau parcul. Una era Prada : culorile de marca ale Pradei sunt verdele si rozul pal, pudrate si daca intrati in magazine Prada (sau Miu Miu) veti observa ca intreaga atmosfera si design-ul interior sunt construite pe aceste culori. Am avut in fata campuri de flori din acest roz si asta m-a facut sa ma gandesc la aceasta marca.

A doua marca a fost evident Dior. Rochiile flori ale « maestrului » le vedeam in formele tutoror lalelelor. In acest sezon explozia de culori intalnita in parc a ajuns pe podium. Daca mi-ar placea sa stau intr-un atelier in timpul realizarii colectiei de haute-couture atunci ar fi in cel de la Dior : incerc sa-mi imaginez mainile care fac toate aceste bijuterii, cei care lucreaza pe panza pana la gasirea siluetei imaginate de Galiano si mai ales sulurile de material pretios, de matasuri si dantele ce asteapta sa se transforme in « flori ». Trebuie sa fie fascinant !

1 comment:

Gabriela Ciobanu said...

Bune selectii! Intradevar, trebuie sa fie fascinant sa le vezi pe viu!

Related Posts with Thumbnails