Tuesday, October 19

Moda romaneasca: intre pesimism si optimism

Maria Lucia Hohan la PAP

Corina Vladescu la PAP

Laura Popoviciu

Cu cat inteleg mai profund sistemul de moda din Franta cu atat ma umplu de pesimism in ceea ce priveste moda in Romania cu scandalurile din jurul unor saptamani ale modei ce oricum nu-si au rostul decat pentru dragul de a avea evenimente, cu reviste care nu fac decat sa imite ce se intampla pe afara, fara sa-si asume o pozitie specifica in fata unei industrii romanesti si mai ales cu colectii care merg catre o nisha arty-futurista in care nu se regaseste nimeni. Toata lumea din moda face arta in Romania si o face la preturi mari. O vizita pe Molecule F m-a facut si mai pesimista in fata preturilor afisate.

PESIMISM: Micile grupuri care se creeaza in jurul fiecarui proiect si scindeaza lumea modei, incapacitatea de a creea un organism care sa coordoneze totul si mai ales modul neprofesionist in care este tratat acest domeniu vor continua sa impiedice dezvoltarea unui sistem sanatos al modei romanesti. In aceste conditii cei care isi vor lucra colectiile cu seriozitate, continuitate si in spiritul creativitatii care-i caracterizeaza, vor reusi?

OPTIMISM: Cand vad creatori precum MLH sau Corina Vladescu, de doua ori pe an, la Targul de PAP de la Paris, nu pot decat sa admir curajul, tenacitatea si forta acestor fete care continua sa creeze si sa se prezinte la international cu optimism. Prezenta Romaniei, prin acesti creatori, la salonul PAP este o performanta.

http://mlh-shop.com/


Cand vad oameni precum Oianu care nu-si abandoneaza idealismul, ma "contaminez" si eu. Cazul lui Adrian Oianu este un pic aparte. Stiu ca acest lucru vine dintr-o personalitate care nu-si poate trai viata fara a face bine, in sensul cel mai moral al termenului. Mi-am dat seama de acest lucru imediat ce am vizitat site-ul sau acum cativa ani si am realizat ca este singurul creator care este implicat in evenimente umanitare. Apreciez pozitia de dascal al unui sistem care bajbaie in non-valoare si mondenitati, precum si ideea ultimului sau proiect, Tactile. Stiu in acelasi timp ca este un talentat creator si imi doresc enorm sa-i vad creatiile pe strazi, imbracand femeile pe care le admira atat de mult.

O alta romanca ce parcurge un drum frumos in acest domeniu este Laura Popoviciu pe care am intalnit-o saptamana trecuta intr-o pauza de masa. Laura este castigatoarea ultimei editii a concursului Pasarela, a studiat la IFM si acum face stagiul obligatoriu de sfarsit de an, in departamentul de inovatie al marcii Louis Vuitton. Este un post care-i permite o privire transversala in cadrul grupului deoarece nu lucreaza pentru un produs anume ci poate atinge oricare dintre liniile ce formeaza marca: accesorii, marochinarie, vesminte. Existenta unui departament de inovatie in cadrul acestui grup ce fascineaza atat, este probabil unul din secretele succeselor pe care le inregistreaza. Ii urez mult succes Laurei si faptul ca stagiul sau se deruleaza aici nu este o simpla coincidenta. Delimitandu-se la Pasarela printr-o colectie ce privea catre viitor si cu interes particular pentru tot ce reprezinta inovatie - cand am intalnit-o prima oara la IFM mi-a povestit de tehnica de taiere laser, utilizata in acest sezon in ultima colectie Alaia - Laura si-a gasit bine locul in acest departament.

Sper ca toate exemplele pozitive de aici sa construiasca incet, incet aceea normalitate de a carei lipsa sufera toata lumea: creatori, public dar si cumparatori.

No comments:

Related Posts with Thumbnails