Wednesday, December 8

Calendarul de moda 2011

Cateva evenimente importante vor avea loc anul viitor si acum este momentul organizarii pentru a lua parte la ele :

Primul este concursul de moda ce are loc la Hyeres, un concurs despre care am mai scris si imi pare rau ca pana acum nici un tanar roman nu a participat. In acest moment pe site-ul vilei care gazduieste evenimentul, Noailles, aveti toate informatiile neceare constituirii dosarului de candidatura. Click aici.

Pentru Targul de PAP + toate celelalte targuri paralele care au loc in spatiul de expozitii de la Porte de Versailles din Paris, nu cred ca mai e nevoie de multe prezentari. Marcile romanesti care doresc sa exporte il cunosc, se pregatesc, beneficiaza de finantare si prezenta lor este un punct pozitiv in peisajul de moda romanesc. Pana acum au confirmat prezenta 20, 7 dintre ele fiind pentru prima oare prezente la acest targ. Evenimentul are loc intre 22 si 25 ianuarie 2011, cu prezentarea colectiilor de toamna-iarna 2011-2012.

Un alt targ ce se deruleaza in februarie si care este dedicat exclusiv industriei de imbracaminte, (producatorului si nu consumatorului final), este Première Vision, targ lider de textile ce va avea loc intre 8 si 10 februarie cu prezentarea colectiilor de primavara-vara 2012. Acest targ are cateva particularitati si este, in opinia mea, un pasaj obligatoriu pentru orice creator, director de colectie sau responsabil cu achizitionarea materiilor prime. Impartit in 4 universuri, in functie de produs si piata caruia i se adreseaza, in targ expun unii dintre cei mai creativi si mai buni producatori de textile din 30 de tari. Cele patru universuri sunt :

- distinction: aici expun producatorii de stofe dedicate costumelor, paltoane, pieselor elegante pentru barbati si femei + colectiile de captuseli + colectiile de materiale pentru camasi elegante;
- seduction : tot ceea ce inseamna garderoba feminina si « flou » cum spun francezii : producatorii de materiale din matase, colectiile de dantela si de broderii, tricotajele fine, colectii de lana si cele de imprimeuri (pe orice support) destinate in special femeilor;
- pulsation : univers dedicat textilelor cu proprietati tehnice necesare pentru lenjeria intima, pentru costumele de baie si articolele de sport dar nu numai; aici se pot gasi textile ce nu se uda, anti-vant, care mentin caldura, antibacteriene, realizate din fibre artificiale precum polyesterul si care ajung la aceste proprietati prin procedee de innobilare a textilelor dezvoltate de firmele specializate;
- relax este universul garderobei casual : in, denim, tricotaje destinate pantalonilor sport, a camasilor casual .

Particularitatea acestui salon consta in faptul ca cei care vor sa expuna trebuie sa fie admisi de un comitet de selectie, ce ….surpriza, este alcatuit din persone care nu fac parte din Première Vision : sunt profesionisti in domeniu, textilisti de diferite nationalitati si ei decid, in urma unor criterii de calitate, creativitate si sanatate financiara a firmei daca aceasta poate expune sau nu. Asa se face ca acest salon strange o oferta care nu poate fi gasita in nici un alt targ din lume. Departamentul de moda realizeaza in fiecare sezon forumurile de tendinte ce tin de fiecare univers si sunt spatiile din targ cele mai vizitate : acestea impreuna cu gama de culori sunt pregatite in urma unor intalniri care au loc in mai multe orase din lume cu textilistii.

Salonul a fost infiintat de un grup de matasari din Lyon (zona traditionala producatoare de matase din Franta) cu scopul de a simplifica relatiile cu marcile de lux si modul in care erau date comenzile de materie prima, dar si cu scopul de a-si apara interesele. Astazi este un salon ce continua sa functioneze in stransa relatie cu industria si este acompaniat in permanenta de profesionisti care cunosc toate problematica sa. Este vizitat de profesionisti din peste 100 de tari (designeri, sefi de produs, directori de colectie si de achizitie) ale tuturor marcilor cunoscute, de pe toate palierele de pret: Hermes, Chanel, Vuitton, Balenciaga, Lanvin, Paul Smith, Burberry, Alexander McQueen, Lacoste, Levi's, Diesel, grupurile mari gen Inditex, H&M, etc. Aveti o lista completa pe site.

La ultima editie (cea din septembrie acestui an), in prima zi a salonului la ora 10 dimineata, prima persoana pe care am vazut-o in standul unei firme nu a fost alta decat Dries Van Notten care vizualiza si atingea colectia de materiale. Firesc, avand in vedere ca marca sa s-a impus si datorita materialelor de cea mai buna calitate si a unor imprimeuri originale. Pentru multi dintre creatori o colectie incepe aici, in urma vizionarii ultimelor colectii propuse de creatorii de textile si este motivul pentru care cele trei zile de salon sunt incarcate de efervescenta, de dialog intre cei care se afla in amont si marcile care stralucesc pe podiumuri, de pasiune care ii leaga pe toti cei ce expun, impreuna cu cei care viziteaza.

No comments:

Related Posts with Thumbnails