Monday, July 11

Despre Pasarela de la Paris

IMG_2608

La cateva zile dupa festivalul Pasarel a am avut ocazia sa ma intalnesc cu cele trei doamne de la IFM care au facut parte din juriul festivalului : Sylvie Ebel, directoarea adjuncta a scolii, Francine Pairon, responsabila programului de creatie si Karine Piotraut, responsabila de cariere. Intalnirea a avut loc in cadrul festivitatii de acordare a diplomelor generatiei 2010 de designeri si manageri ai IFM-ului si faptul ca din aceasta promotie face parte si Laura Popoviciu, castigatoarea celei de-a doua editii a Pasarelei, ne-a orientat discutia, din nou, catre acest festival care uite ca renaste intr-un moment in care toata lume il credea pierdut pentru totdeauna.

Pentru cei care vor sa stie, Laura Popoviciu isi continua stagiul in cadrul departamentului de inovare la Louis Vuitton si in seara in care am intalnit-o a primit diploma din mainile lui Pierre Bergé. Am citit interviul cu Philippe Guillet, realizat in paginile revistei The One, si am vazut ca acolo este specificat ca ea lucreaza la Gucci, insa probabil ca este o mica scapare. In orice caz felicitari lui Philippe pentru toata aceasta munca pusa in slujba modei din tara si pentru faptul ca face ca toti acesti profesionisti ai industriei sa se intalneasca. Proiectul sau in jurul artizanatului romanesc nu va face decat sa aduca intr-o actualitate internationala un subiect care bantuie de pe la inceputul crizei toate marile case de moda : artizanatul, tot ceea ce este facut « de mana », micile ateliere care « hranesc » toate prezentarile de moda din Paris, cu creativitate si tehnici traditionale sau inovante. Poate ca artizanatul romanesc isi poate gasi locul si el aici.

Am profitat de ocazie pentru a discuta cu Francine Pairon, pentru care venirea in Romania a fost o premiera; doream in acelasi timp sa stiu cum a privit ochiul sau expert colectiile ce i-au fost prezentate si cu ce sentiment s-a intors.

Cum ati descrie aceasta prima intalnire cu moda romaneasca ?

Moda romaneasca este inca la inceput, modalitatile prin care se exprima sunt multiple. Silueta este abordata precum un tot : ca o forma de cautare arhitecturala, ca un support iconografic sau ca un support prin care sunt exprimate emotiile. Rezultatul poate fi oarecum local, oarecum global. Pe partea de bijuterii am vazut piese mai bine realizate, dar asta si pentru ca bijuteria are un teritoriu de exprimare mai liber in ceea ce priveste materialul utilizat : materiale pretioase, nepretioase, portelanul, materialul textil, etc.

Care este momentul favorit din cadrul Pasarela ?

Am asistat la o superba prezentare a colectiei « Murmur » si la momente pline de energie si puternice in cadrul prezentarilor de moda. Am avut parte si de o descoperire muzicala : Maria Tanase. Pasarela este o intalnire care are loc datorita deschiderii si descoperirii, este un moment intens.

De ce l-ati ales pe Ovidiu Pop ?

Juriul l-a ales pe Ovidiu pentru capacitatea sa de a declina intr-o colectie tema aleasa de la bun inceput; l-am ales pentru ca are simt stilistic si simt al detaliului. In el sunt reunite calitati indispensabine celor care vor sa intre la IFM, in plus este reactiv si energic.

Un sfat pentru tinerii creatori ?

Experimentati mai mult, priviti mai mult catre propria cultura si catre artizanatul care este foarte bogat, deschideti-va catre alte materiale. Indrazniti sa fiti mai radicali in ceea ce doriti sa transmiteti; aditionarea mai multor elemente nu face forta unei siluete. Ramaneti voi insiva si munciti. Munciti si exprimati-va!

No comments:

Related Posts with Thumbnails