Friday, December 7

Excursia in Belgia si obiceiuri culinare

Ziceam ca saptamana trecuta am fost in "voyage d'etude" in Belgia cu clasa. Am vizitat 3 fabrici: 2 in Belgia si 1a in N Frantei. Interesant si foarte educativ:
- 1a fabrica: de covoare - de la produs pana la vopsit. La inceput ne tot intrebam de ce vizitam o fabrica de covoare insa dupa ne-am zis cu totii ca e o experienta interesanta.
- a 2a fabrica - una din cele mai mari din Europa: de filatura, de tesatura si de diverse tratamente aplicate tesuturilor: pentru a le face antitantari sau impermeabile, etc.

Este ciudat acum pentru mine ca stiu un intreg vocabular tehnic legat de textile si tesaturi, pe care nu il stiu in romana....

- a3a fabrica, de fapt a treia firma, care coordoneaza producerea si comercializarea prin catalog si prin magazine proprii a obiectelor de imbracaminte si mai nou, a articolelor pentru casa. Este firma Redcats care detine printre altele si celebrul catalog de vanzare prin posta "La Redoutte", trimis la nu mai putin de 2 milioane de clienti din Europa, catalog care numara cateva sute de pagini. Cladirea arata ca un mini-orasel, iar munca din spatele acestor cataloage este imensa la toate nivelurile: creare colectii, producere in toate colturile Asiei, logistica, control de calitate, etc. A fost impresionant si n-am putut sa nu ma intorc in timp la momentele cand mica fiind rasfoiam visatoare cate un Neckermann adus de prin strainatate de vreun vaporean.

Am fost cazati intr-un "auberge de jeunesse" si aici chiar nu stiu care ar fi traducerea in romana, poate motel pentru tineri. Este vorba de camere cu 4, 6 sau chiar 8 paturi, cu toalete si dusuri pe hol, curatele. Ideea este ca sunt destinate tinerilor care vor sa calatoreasca si care nu au mijloace financiare sa plateasca o camera la hotel. Se inchiriaza cate un pat si asa ajungi sa imparti camera cu persoane de diferite nationalitati pe care le intalnesti prima oara.

Nu a fost cazul la noi, pentru ca deja eram un grup de 50 de persoane si am fost repartizati in camera cu colegii, evident. Despre colegii mei francezi nu vreau inca sa trag concluzii. Gandesc ca e cam devreme: am luat cunostinta pana acum de calitatile si defectele lor, deci despre asta vom vorbi mai tarziu.

Totusi trebuie sa va povestesc despre marea lor pasiune, subiectul in jurul caruia discutiile se prelungesc la nesfarsit: mancarea si in special bucatarie frantuzeasca. Deja "sfanta pauza frantuzeasca de masa" este repectata cu strictete asa cum v-am povestit. Daca nu, devin furiosi aproape. Tot ceea ce se zice despre bucatarie frantuzeasca este adevarat: este rafinata, este o incantare sa privesti modul in care este prezentata pe farfurie, sunt cei mai buni la acest capitol si stiu totdeauna sa-i asorteze bautura potrivita, insa....

In excursie mancam seara in diverse mici restaurante - pentru ca masa nu era inclusa - si era un "show" intreg: friptura nu era facuta in sange cum trebuie, la Paris nu se mananca asa, dar in Franta painea este gratuita, dar se aduce apa in carafa, dar puiul este prea sec, etc, etc. Au suferit toti de cat de prost au mancat in Belgia!

Pentru mine este ca un alt curs - de data asta culinar. Pe langa faptul ca aflu diverse retete, mai invat despre cum se mananca bine, rafinat si, foarte important, astfel incat sa nu te ingrasi. Pentru ca altfel nu imi pot explica cum toti iau masa de seara in jurul orei 8-9, mananca destul de multa paine-bagheta si reusesc sa fie atat de subtiri: atat femeile cat si barbatii indiferent de varsta. Rar vad o femeie corpolenta, nu vorbesc de grasa, si de obicei cand vad asa ceva este clar ca-i turista, iar barbatii cu burta aproape ca nu exista. Agreabil la privit!

Weekend placut!

No comments:

Related Posts with Thumbnails