Wednesday, November 26

Madonna, Picasso, Mamma Mia si vitrinele de Craciun











Titlul incearca sa va aduca la cunstinta, foarte pe scurt, ce am mai facut in ultimul timp. Pentru ca in afara de munca multa am avut tousi parte si de cateva evenimente deosebite. Voi incerca sa le descriu, pe rand, astfel incat sa ajung sa va impartasesc pe scurt cateva dintre ele.
MADONNA
Nu pot zice ca un concert cu Madonna era un vis pentru mine. Sau poate, mai bine zis, nu mai era un vis. Cred ca incapatanarea cu care lupta impotriva varstei si discursul ei vesnic in jurul sexului, din dorinta de a naste controverse, m-au obosit. Nu am incetat niciodata insa sa-i admir coregrafiile videoclipurilor, concertelor si echipele de super-dansatori pe care i-a avut tot timpul in preajma. Acestea au fost motivele care m-au impins sa platesc un pret, nu mic, pe un bilet la concertul cu ea pe Stade de France.

In primul rand stadionul este imens, ceva ce pana acum nu am mai vazut. Nu a fost plin la refuz, insa aproape. Repertoriul a fost ok iar costumele create de Ricardo Tischi de la Givenchy i-au asigurat o prezenta scenica foarte "in tendinte". Impresionanta scenografia si diversele decoruri high-tech care apareau si dispareau de pe scena sau se transformau lasand loc altelor. Si bineinteles ca dansatorii si coregrafia nu m-au dezamagit. A creat anumite momente care au extaziat tot stadionul si, la un moment dat, a avut un secventa de muzica sarbeasca, foarte aproape de ceea ce face Loredana Groza cu lautarii ei, numai ca in jur erau cateva zeci de mii de oameni fascinati. Cred ca muzica est europeeana este din ce in ce mai mult pe val daca pana si Madonna a adus lautari sarbi pe scena si a inceput sa danseze in stil popular alaturi de un acordeonist si un taraf de lautari est europeeni. A fost, de departe, momentul intregului concert iar publicul parca si-a scos din minti in timpul acestuia. Deci, pana la urma biletul si-a meritat pretul.

PICASSO
In acest moment 3 muzee din Paris - Musee d'Orsay, Louvre si Grand Palais au deschisa expozitia care se numeste 'Picasso et les Maitres' - 'Picasso si Maestrii". M-am intrebat tot timpul cum se organizeaza astfel de expozitii, ce se intample in spatele fiecarei usi a salii in care se negociaza probabil aducerea unui tablou dintr-un alt muzeu, cat costa aceasta "plimbare" si mai ales cine sunt cei care doneaza tablouri, chiar daca numai pentru perioada unei expozitii. Va dati seama ce siguranta in miscare trebuie sa aibe cei care trebuie sa agate pe peretele unei sali de muzeu zeci de tablouri originale cu valoare de cateva sute de milioane, toate? Am citit nu putine articole despre aceasta expozitie, pentru ca s-a vorbit mult despre ea la deschidere.


Aceste trei muzee nu s-au aliniat niciodata pana acum, pentru a organiza o expozitie. Cele mai mari probleme au fost intampinate in obtinerea fondurilor si imprumuturilor care sa asigura pe de o parte, asigurarea atator opere de arta si apoi transportul lor. Opere de Titian, Goya, Van Gogh - care l-au inspirat pe Picasso - au fost aduse din 60 de muzee si colectii particulare pentru a fi restranse in jurul operelor acestuia. A fost nevoie de 3 ani de negocieri si de organizare perfecta pentru a face posibila una din cele mai scumpe expozitii. Asta explica in parte pretul de 12Euro care trebuie platit, pe persoana pentru vizitarea numai a uneia dintre ele.

Pe langa pretul platit este nevoie de rabdare. Desi ne-am pr0pus sa o vizitam numai la o saptamana dupa deschidere - ca atunci nu este asa multa lume - am facut coada in fata la Grand Palais pentru 2 ore. Nu vreau sa ma gandesc ce o fi acum, ca marimea cozii creste proportional cu timpul care trece de la deschidere.

MAMMA MIA
Este filmul care mi-a umplut inima de muzica si care ma face sa-mi visez vacanta de vara 2009 intr-o insula din Grecia. Pe Meryl Streep o ador pur si simplu in orice rol face ea. Aici m-a impresionat pana la lacrimi, prin modalitatea in care stie sa-si faca rolurile, prin caldura pe care o degaja si prin pasiunea cu care face orice film. L-am vazut de 2 ori in interval de 2 saptamani cred. La cinema, in engleza, ceea ce e extraordinar deoarece e rar sa apuci vreo versiune originala in Franta :). Daca nu l-ati vazut vi-l recomand si chiar va sfatuiesc sa nu-l ratati deoarece are puterea de a transforma cel putin o zi friguroasa de iarna in una superba, de vacanta plina cu soare.

Revin cu vitrine de Craciun si cu poze.

No comments:

Related Posts with Thumbnails