Sunday, October 5

Faverolles 2008








Faverolles este o mica localitate aflata la 40 de minute de Paris, de fapt in limbaj romanesc am zice ca este la tara. Pentru IFM este un loc important deoarece acolo, in fiecare an are loc intalnirea tuturor generatiilor care au terminat Institutul Francez de Moda. Initiativa de a organiza aceasta zi apartine lui Didier Grumbach, personalitate importanta a industriei textile si a modei frantuzesti. Didier vine dintr-o familie de textilisti si a ocupat pe rand postul de director executiv pentru Yves Saint Laurent in SUA, apoi pe cel de director pentru Thierry Mugler iar acum este presedintele Federation Francais de la Couture. Tot el este decanul Institutului si cel care tine cursul de "Strategie des marques de creation". In curand a fost reeditata cartea sa "Istoria modei" si modul in care povesteste moda secolului 20 are mai degraba de-a face cu atmosfera calda data de povestirea cuiva care a trait in acest domeniu, decat cu forma academica pe care credem ca o gasim in carti de istorie...a oricarui domeniu. Mi-ar placea sa se gaseasca cineva care sa ajute la traducerea si editarea acestei carti in romaneste.

In fine, pentru mine Didier G. reprezinta una dintre cele mai blande si placute persoane intalnite vreodata si care ma invata - fara cuvinte - ce inseamna modestia. Nimic din atitudinea sau vorba sa nu tradeaza functiile inalte pe care le detine si nici parcursul exceptional al carierei sale. Din aceeasi generozitate si iubire pentru industria in care si-a trait marea parte a vietii, pune la dispozitie in fiecare an casa de la "tara" pentru intalnirea anuala. Este un moment exceptional pentru noii absolventi si o ocazie de intalnire cu aproape toate generatiile acestei scoli care serbeaza 20 de ani de existenta.

Deci intr-o zi placuta de toamna, intr-o curte superba cu gazon, mi-am reintalnit colegii si am facut cunostinta cu o parte din cei care au trecut prin aceasta scoala acum cativa ani. Am mancat "a la francais" evident : de la antreuri cu saumon fume pana la crepes facute pe loc, macarons si ciocolata facuta de chocolatier traditional - Jeff de Bruge - si am baut tot a la francais - si sa nu-mi zica nimeni ca francezii nu beau mult :).

Intr-o discutie cu directorul institutului - Dominique Jacomet, fost director Lacoste - aflu ca a vizitat Sibiul cu multi ani in urma si ca a fost impresionat de profesionalismul lucratorilor de la fabrica din Sibiu, fabrica care apartine si in prezent marcii Lacoste. De la directorul Etam aflu ca Romania este una din tarile in care au cele mai bune cresteri - Etam fiind prezent in tara printr-o franchiza. Trebuie sa recunosc ca ma bucur de fiecare data cand se vorbeste de bine despre romani, asa cum ma deprim de fiecare data cand vad cersetori romani in metroul parizian.
Dupa amiaza s-a terminat cu siesta pe iarba si cu gandul ca de-abea astept intalnirea Faverolles din anul viitor.

Poza 2: Didier Grumbach si Dominique Jacomet
restul: colegi

No comments:

Related Posts with Thumbnails