Thursday, April 23

Hyères - festival de moda si fotografie



























Va vorbesc despre festivaluri de moda, acum cand se apropie si a doua editie Pasarela la Bucuresti si pe care, recunosc, o astept cu mult interes. Dar astazi va voi vorbi despre un alt festival de moda si fotografie, care ajunge deja la a 24a editie si care are loc, pe malul marii Mediteraneene, intr-un orasel numit Hyeres.

Alegerea acestui loc se datoreaza faptului ca aici exista o frumoasa vila, Vila Noailles. A apartinut familiei aristicrate Marie-Laure si Charles de Noailles, persoane « richisime », care au sustinut pe tot parcursul vietii, prin finantari, artele si frumosul. Au cladit aceasta vila in stil cubist la care au pus sa lucreze arhitecti, designeri si artisti celebrii ai epocii. Pentru gradina, i-au comandat lui Brancusi o sculptura, proiect ce a ramas insa neterminat. Era vorba de « Pasarea in Spatiu » ….In final acestia cumpara ‘Muza adormita’.

(Deschid o mica paranteza, numai ca sa va spun ca probabil noi romanii – oamenii din afara artelor, si nu artistii sau cei din lumea artei - nu prea avem constiinta geniului lui Brancusi, nu realizam contributia adusa artei moderne si influenta sa asupra sutelor, miilor de artisti: sculptori, arhitecti, fotografi, creatori de moda. Nu citesc nimic care atinge modernitatea fara sa dau de numele lui.)

Vila a fost folosita pe parcursul timpului nu numai ca resedinta de vara insa si ca loc de intalnire a artistilor, de expozitii , de creatie…… In 1973 dupa moartea lui Marie-Laure, sotul sau propune primariei orasului sa o achizitioneze. Aceasta, apartinad statului, este ulterior supusa pana in anii 90 unor lucrari de renovare .

In acest spatiu, leagan al culturii moderne si incarcat de istorie, se desfasoara festivalul de moda si fotografie. Juriul din acest an, compus din personalitati din lumea modei, a jurnalismului, cinematografiei, fotografiei a ales urmatorii finalisti :
· STEFFIE CHRISTIAENS/ Olanda
· MELODY DELDJOU FARD/ Olanda
· ANAïS DOUGNAC/ Franta
· ALICE KNACKFUSS/ Germania
· HARALD LUNDE HELGESEN/ Norvegia
· MARITE Mastina et Rolands Peterkops/ Letonia
· MAXIME SIMOENS/ Franta
· ANEMONE SKJOLDAGER/ Danemarka
· SIMON-PIERRE TOUSSAINT/ Belgia
· THOMAS TRAUTWEIN/ Franta

Partea foarte interesanta a acestui festival, este dupa parerea mea, implicarea sponsorilor in ajutorul concret si material dat finalistilor sa creeze colectii: pentru ca aici este partea cea mai grea, sa creezi si sa vinzi ceea ce creezi. Asta este moda, de fapt:
L’Oreal acorda o bursa de 15 000 eur castigatorului si pune la dispozitia acestuia un studio de coafura pentru urmatoarea parada de moda.

1.2.3, marca de prêt-a-porter de femei , acorda un premiu de 15 ooo eur si ii pune la dispozitie mijloacele creeri unei colectii ce se va vinde in magazinele acestei marci.

Swarovsky acorda si ei o bursa, iar fima Puntoseta ofera premiantilor un material personalizat de ei.

Premii care fac ca acest festival sa castige din ce in ce mai mult renume si sa fie vizat de creatorii ce sunt la inceput de drum. Se acorda un ajutor financiar care permite crearea unei prime colectii si organizarea unui defileu. Ati auzit de Viktor & Rolf, Felipe Oliveira Baptista,, Marc Le Bihan, Karine Arabian, Richard René (invitat anul acest la Pasarela), Matthew Cunnington ? Ei sunt o parte din premiantii la acest festival, care i-a ajutat sa-si ia zborul intr-o industrie dura.

Supriza mare vazand ca un finalist al concursului de fotografie este roman, absolvent al Academiei de Arte din Bucuresti, al Academie Royale de La Haye si care, in prezent, traieste in Olanda. Aveti si un site : http://www.ovidiupavel.com/

Pe langa cele 2 concursuri au loc expozitii de fotografie, de arta, conferinte pe subiecte ce ating industria modei…anul acesta se va dezbate indelung probabil pe subiectul crizei.… Kris Van Assche presedinte al juriului, este prezent in aceasta sectiune si ca artist, cu o expozitie (nu de imnbracaminte) intitulata « Des fleurs et du temps ».

Melange de creatie si comercial, de arta si educatie, intr-un festival care umple la refuz orasul Hyeres si il transforma in ceva ce aduce aminte de balurile cu artisti date de vicontele Noailles si sotia sa.
photo1: afis expo Kris Van Assche
photo2,3,4: Villa Noailles

No comments:

Related Posts with Thumbnails