Wednesday, April 22

SONIA RYKIEL

Un articol scris pentru "The One" despre Sonia Rykiel, careia i s-a organizat o frumoasa expozitie la aniversarea a 40 de ani de existenta a marcii. In prezent, fiica sa Natalie Rykiel a preluat stafeta creatiei si dupa cateva sezoane, se pare ca se descurca bine.

"Marca de prêt a porter Sonia Rykiel sarbatoreste anul acesta 40 de ani de existenta si, cu aceasta ocazie, Muzeul de Arte Decorative din Paris a organizat expozitia intitulata simplu « Sonia Rykiel, Exhibition ».

Un articol de imbracaminte Rykiel nu are nimic din fastul unuia de haute-couture, pentru ca Sonya nici nu a vrut sa faca acest lucru, insa permite corpului sa se miste in voie. Rykiel insa este o aparitie spectaculoasa : imbracata din cap pana in picioare in negru, culoarea sa fetis, ce contrasteaza cu parul sau rosu si bretonul aproape valvoi. Nascuta la Paris, oras de care a afirmat ca nu se plictiseste niciodata, provine dintr-o familie ruso romana !!! S-a apucat de moda pentru ca pur si simplu nu gasea niciodata imbracaminte pe placul ei : totul i se parea ori prea lung, ori prea scurt, prea larg sau prea stramt. Totusi dorinta de a-si gasi gasi bluza sau fusta dorita a fost dublata de un talent pentru culori si de refuzul de a se supune curentului. A afirmat intotdeauna ca nu a creat tendinte ci a creat ceea ce a simtit ca ar vrea sa poarte, imbracaminte in care sa se simta bine. Totul a inceput cand in timpul unui stagiu de pregatire in cadrul unui boutique, directorul o cheama in birou pentru a-i face cunostinta cu un batranel care a tinut sa o cunoasca : « Permiteti-mi sa va marturisesc domnisoara ca aveti foarte mult talent si acesta este motivul pentru care am cumparat toate fularele pe care le-ati pus in vitrina ». Era pictorul Matisse. In urma acestei intamplari decide sa se ocupe de vitrinele boutique-ului detinut de sotul sau in Paris, pe malul stang al Senei. In urma unei vizite la boutique il gaseste pe acesta in mijlocul negocierii cu un reprezentant italian de tricotaje. In acel moment decide sa comande un anumit tip de pullover care va suferi multe modificari inainte de a ajunge la forma dorita de ea. Se spune ca prototipul a traversat de 7 ori Alpii, intre Venetia si Paris, pana ca aceasta sa-si dea ok-ul fabricarii lui in serie. Asa ia nastere pulloverul « sweet boy » care este admirat de o jurnalista Elle ce decide sa-l puna pe prima pagina. Cariera Soniei Rykiel debuteaza astfel si astazi afacerea pe care a contruit-o se ridica la 100 mil €, 420 colaboratori, 1000 de puncte de vanzare raspandite in toata lumea si linii pentru barbati, copii, linia bis cu preturi mai accesibile, Sonia by Sonia Rykiel. Intr-un moment in care marile marci precum Chanel si Dior realizeaza peste 50% din cifra de afaceri din vanzarea accesoriilor : marochinarie, incaltaminte, bijuterii, ceasuri, colectiile sale de prêt-a porter fac 60% din totalul cifrei. O dovada ca titlul de « regina a tricotajelor » este valabil si astazi la fel de puternic ca acum 30 de ani."

continuare in nr. din aprilie al revistei "The One".

No comments:

Related Posts with Thumbnails