Sunday, August 30

Omul face haina

cizme lungi Stella McCartney
Isabel Marant

camel coat Dries Van Noten
fall-winter '09-'10


"I love fashion, but I think it should stay in its place, not rule your life. It's a very nice part of your life, but I think it should be fun." Miuccia Prada

Cineva m-a intrebat ce sa cumpere anul acest astfel incat sa se poarte si in 2010. Incerc sa raspun intrebarii desi, probabil ati observat ca aici nu veti gasi foarte multe post-uri despre ce trebuie sa se poarte, ce nu trebuie si nu se poarta, culori, tendinte, etc. Nu o fac pentru ca :

  • sunt deja sute, mii de bloguri, site-uri, reviste care vorbesc despre acest lucru ;
  • tendintele si "must-have-urile" nu sunt niste "must-uri" in alegerea personala a garderobei;
  • cred in inovatia si creativitatea care reuseste sa se detaseze de toate astea;

Imi plac creatorii care reusesc sa mearga impotriva curentului si sa se ridice, in creativitatea proprie, deasupra a toate aceste « must-uri ». Prada este una dintre ele si de aceea am pus citatul Miucciei la inceputul acestui post. Personal incerc sa ma ghidez dupa el, in alegerea imbracamintii si mai ales in atitudinea pe care o adopt in fata modei. Apoi ma mai ghidez dupa tot ceea ce zicea Coco Chanel, si ca sa rezum spun « Keep it simple ».


Purtati tot ce vreti sa purtati si mai ales, toate articolele cu care va sta bine, care va scot in evidenta culoarea ochilor, sau culoarea pielii, sau silueta, sau picioarele. Evitati articolele care va accentueaza defectele si jucati-va cu materiale, culori si, mai ales, accesorii. Dar ce va spun eu toate astea cand oricine v-ar transmite acelasi mesaj ! E drept ca revistele de moda au mesaje total contradictorii cateodata: adica va spun sa purtati ce va avantajeaza in timp ce, paginile lor sunt pline de cizme inalte pana la coapse si va zic ca este "must have-ul sezonului". Ei asta e un articol foarte la moda in acesta toamna. Nu pariez ca el se va mentine si in sezonul viitor. Si mai ales, nu pariez ca strada il va adopta. Ca aici e problema…nu ma amuza cu nimic sa vad manechinele purtand asa ceva la defilee, sau cate o femeie cu picioare lungi purtind astfel de cizme in metrou……insa cum sa port asa ceva cand eu toata masor 1.60 ? Deci « exit » din garderoba.

Iar daca-mi doresc sa port toata iarna rosu, portocaliu si turcoaz in orasul care admira negrul mai mult decat orice altceva, este treaba mea. Chestia asta imi aduce aminte de o intamplare din liceu cand la o fusta scurta verde am asortat o camasa mov….ce s-au mai distrat colegele mele! Acum este o combinatie pe care creatorii au « fumat-o » demult.

Deci cred ca este important sa aveti cateva piese clasice : camasa alba, rochia neagra, un pullover lung din mohair sau cachemire, tricouri haioase, o pereche de conversi, etc….apoi achizitionati-va cateva articole – dupa buget – care sunt in trend in acest sezon. Jucati-va cu accesorii si simtiti-va bine…. Atitudinea este cea care va va scoate in evidenta, indiferent ce purtati. Este motivul pentru care eu cred cu tarie ca omul face haina si nu invers…indiferent ce haina ai purta. Geanta "Speedy" de la Louis Vuitton si-a castigat antipatia nu prin faptul ca e de proasta calitate, caci nu e deloc asa, ci din cauza atitudinii de snob pe care o afiseaza cea care si-o achizitioneaza. Veti putea face un produs aparent demodat, simplu, ieftin sa para foarte bine pe voi, daca il purtati cu incredere si RELAXARE.

Stiti ca despre parizience se spune ca sunt cele mai elegante si mai trendy femei din lume. Sa va spun un secret: sunt cele mai "zgarcite" consumatoare de moda. Nu pariziencele ingroasa cifra de afacere a marcilor de moda si de lux, ci strainii. Japonezii, arabii, chinezii iar mai nou rusii sunt cei care consuma tot ce produc casele de moda. Parizianca si-a castigat acest renume prin faptul ca a stiut in orice moment al istoriei sa adopte, intr-un stil propriu si intr-un mod "ieftin" ceea ce s-a creat in materie de moda in orasul lor. Dar a reusit sa faca asta fara sa-si dea bugetul peste cap si fara sa cumpere la fiecare sezon tot ce revistele de moda si "the devil" Anna Wintour te sfatuiesc "prieteneste". Pentru ca de fapt in spatele acestei imagini sta o mare capacitate de a « fermeca » asistenta cu o atitudine nonsalanta (Parizianca fumeaza oricunde are ea chef sa o faca), libertina (Parizianca are amanti) si cu o garderoba care luata la detaliu nu cuprinde nici pe departe ceea ce ne inchipuim sau ceea ce ea, ne-a dat sa intelegem. Este vorba de o iluzie, iluzie pe care stie foarte bine sa o intretina purtand « trois fois rien », adica mai nimic, asa cum ii placea unei parizience, prietena de-a mea, sa afirme.

In final va zic ca pentru 2010, colectia preferata de mine in acest sezon este cea a lui Dries Van Noten si, daca nu ma insel, el nu a adoptat deloc cizmele inalte pana la coapse. Iar daca ar trebui sa recomand un singur articol, acesta ar fi paltonul de culoarea mierii. Oricum este atemporal !!!

2 comments:

StylePicks said...

Intr-adevar cizmele peste genunchi se anunta a fi un hit al sezonului. Sunt sigura ca vom vedea multe persoane purtand aceste cizme, fara a le avantaja, doar de dragul de a fi "in trend"

Cartier18 said...

Cata dreptate! Din pacare cizmele astea sunt foarte inalte, croite parca special pentru cele cu peste 1,70m. Inteleg ca moda le declara deja inalte. Daca ar da un pic trend-ul la o parte, ar realiza ca articulatia genunchiului este deranjata, deci inaltimea lor nu este adecvata/adaptata pentru 1,60, oricat de 36 ar purta ele.

Related Posts with Thumbnails