Sunday, October 11

Poetul care face greva: Kris Van Assche

Kris Van Assche si Barbara Polla, proprietara Analix Forever



Kris Van Assche este cunoscut tuturor ca si designerul Dior Homme si creator al propriei marci ce-i poarta numele. Putini stiu ca el se exprima si altfel, in afara modei, de cativa ani. Asta pentru ca o face in stilul sau: modest, aproape in tacere, fara a abuza de pozitia din casa Dior.

Am fost invitata la vernisajul ultimei sale expozitii "Poète en grève" ce a avut loc la Galeria Nuke, din cartierul Marais si am avut ocazia sa stau cateva minute de vorba cu el. Privindu-l ma intrebam cum poate fi atat de relaxat, inainte de Saptamanii Modei, cand stim cu totii ce "isterie" cuprinde toate casele, impreuna cu creatorii lor, in perioada respectiva. Si asta in conditiile in care trebuie sa dea nastere la 6 colectii pe an. N-am indraznit sa-l intreb insa mi s-a raspuns la intrebare citind un interviu cu el, realizat de Francois Gaillard, in numarul 543 din Fashion Daily News " iubesc profund moda insa detest toata isteria care o poate uneori inconjoara".

Expozitia, realizata in colaborare cu galeria Analix Forever din Geneva - galerie ce i-a expus intr-un moment in care numele lor nu erau cunoscute in moda, pe Viktor & Rolf - m-a atras prin numele ce-l poarta: "Poet in greva".

O instalatie de portavoce argintii vin de fapt in antiteza cu ceea ce vrea KVA sa ne transmita. Pentru ca poetii lui KVA nu aleg sa faca greva iesind in piata si urland, ci alegand sa taca. Rezistenta prin tacere si prin lupta continua pentru infrumusetarea lumii. Acesti poeti nu sunt neaparat artistii ce ne vin in minte cand auzim acest nume......pentru designer, poet este si cel care vinde flori, pentru ca ne ajuta sa decoram cotidinul si sa-l infrumusetam.

Este modul prin care a ales sa se exprime si KVA....prin tacere si prin arta contemporana, pentru ca, asa cum singur imi spunea, moda nu-i ofera libertatea de a o face.

No comments:

Related Posts with Thumbnails