Sunday, March 28

Expozitia YVES SAINT LAURENT

aceasta poza, numita "la smoking", realizata de Helmut Newton in 1975
este imaginea perfecta a femeii YSL


schita YSL

haute-couture 1983

haute-couture 1991, inspirate de Africa

rochia Mondrian, 1965
Sincer nu stiu cu ce sa incep pentru a va prezenta aceasta expozitie. De la mortea sa in 2008, cel putin in Franta, mitul YSL a fost subiect atat de prezent pe toate canalele media incat tot ce era de spus despre el aproape ca s-a epuizat. Pe de alta parte, intreaga sa activitate si toate transformarile pe care le-a adus costumului ofera enorm de mult material.

Expozitia organizata de fundatia Pierre Bergé – YSL la Petit Palais, prezinta prin intermediul a peste 300 de vesminte, cariera celui care la numai 20 de ani prelua directia artistica a uneia dintre cele mai faimoase case de moda din lume, Dior. Chiar si acum acest lucru da vartej oricarui creator cu dorinta de a lucra pentru o casa de moda de ultra success! Imaginati-va ce insemna in anii 50!

Nu ma gandesc cat de greu trebuie sa fi fost echipei organizatoare, sa aleaga din multimea colectiilor pe care fundatia – adica Pierre Bergé - a stiut sa le arhiveze de-a lungul timpului. Sunt expuse toate piesele representative si care au marcat istoria modei:
- celebra colectie “Trapez” (1958) ce a revolutionat haute-couture-ul complicat alcatuit in jurul “corsetului” tipic Dior. Prin aceasta colectie YSL elibereaza femeile – din inalta societate - si le ofera alternativa unei siluete libere.
- colectia ce a facut scandal, fiind numita ca una dintre cele mai urate ale sezonului 1971: turbane si haine de blana colorate in verde (ce i-a facut pe unii sa afirme ca era o colectie de “prostituate”) reprezinta prea mult pentru societatea de la acel moment.
- o sala intreaga este dedicata tuturor vesmintelor ce au fost inspirate de creatii ale artistilor pe care YSL ii admira atat de mult. Rochia Modrian create in 1965 este de o simplitate absoluta si pe departe preferata mea. Cand am avut-o in fata, la cativa centrimetri, a fost ca si cum am vazut-o pentru prima oara, desi apare atat de des in toate revistele care publica imaginea in continuu.
- sala dedicata colectiilor inspirate de calatoriile imaginare ale lui YSL – imaginare deoarece nu-i placea deloc sa calatoreasca mai departe de Maroc unde avea o vila exotica impreuna cu partenerul sau Pierre Bergé. China, India, Rusia, Africa natala sunt locuri ce l-au inspirat si care au dus la crearea unor bijuterii vestimentare.
- bineinteles ca smoking-ul, articol ce l-a introdus in anii 60, ocupa un loc aparte in parcursul expozitiei

Desi a declarat ca negrul este culoarea sa preferata, spre ultima perioada a creat rochii pline de culoare si a facut combinatii atat de curajoase.

Toate acestea plus multe alte colectii sunt expuse la Petit Palais, in 15 sali tematice si faptul ca marea majoritate nu sunt protejate de pereti de sticla este atat de interesant si educativ, pentru ca le poti admira de foarte aproape. Expozitia dureaza pana in 29 august, biletul este 11€ si daca sunteti in vacanta la Paris in aceasta vara ar fi un “must”. Pentru barbatii care nu au treaba cu moda va fi o experienta dintre cele mai placute, asa ca va puteti insoti sotia/iubita/sora/amica fara teama. Pentru studentii de design vestimentar as zice ca un drum pana la Paris numai pentru aceasta expozitie ar trebui sa fie obiectivul acestei veri. Sau poate, se gasesc fonduri si persoane interesate care o pot aduce la Bucuresti. Pierre Bergé a declarat ca aceasta expozitie va calatori la muzeele care doresc sa o gazduiasca.

De altfel va invit sa va "plimbati" un pic pe site-ul fundatiei deoarece gasiti aici toate informatiile despre colectiile lui YSL, poze, istoric....este probabil cel mai complet site pe care un creator il poate avea: http://www.fondation-pb-ysl.net/
+ site-ul expozitiei: http://www.yslretrospective.com/

Biroul lui YSL impreuna cu toate obiectele care ii erau dragi este expus intr-una din sali si am putut zari pe el, printre creioane, schite si diverse obiecte, un album Brancusi. Stiam de dragostea sa pentru opera lui Brancusi si faptul ca au ales sa-l puna acolo nu a facut decat sa confirme acest lucru.

Comisarul general al expozitiei este Florence Muller, istoric de moda si una dintre cele mai apreciate personalitati din domeniu. Este cea care a ajutat la punerea bazelor Muzeului de Moda din Paris si care a colectat mii de vesminte, de la Poiret pana la Alaia. Am intalnit-o anul trecut, cand pregatirea expozitiei YSL era la inceputuri si i-am luat un interviu pe care il puteti citi in numarul din mai al revistei „The One”.
inaugurarea expozitiei, Florence Muller in rochia vintage YSL, cu cainele acestuia Moujik IV

din culisele realizarii expozitieidin culisele realizarii expozitiei: sub privirile lui Pierre Bergé

1 comment:

Iulia said...

Imi place mult prima poza "la smoking". Chiar ca intruchipeaza perfect femera YSL :X

Related Posts with Thumbnails