Monday, August 30

O istorie ideala a modei anilor '70 si '80

Prioritatea de dupa vacanta a fost vizitarea expozitiei de la Museé des Arts Decoratifs, despre moda anilor '70 si '80. O expozitie care pe langa cele aproximativ 200 de costume, prezinta si foarte multe filme cu defilari de moda din anii respectivi, cu emisiuni TV sau interviuri cu creatorii care au marcat acei ani. Expozitia se deschide cu … YSL. Poate deveni « prea mult » aceasta readucere aminte a ceea ce a fost YSL : toate cartile, toate articolele ce "curg" de la moartea sa. Aici in Franta, un canteret a scos chiar un CD de muzica, ce poarta numele « Une vie Saint Laurent ». ELLE UK anunta in nr. din august ca este in lucru un musical despre viata acestuia - se pregatea unul despre cea a lui Dior, insa a fost abandonat in favoarea lui YSL . Poate parea mult, dar in fata colectiilor sale admiratia ramane aceeasi: eleganta, feminitatea si modernitatea sunt acolo la un nivel inalt si toate astea te fac sa accepti si stirile mai mult sau mai putin interesante de dupa disparitia sa.

Cu toate acestea creatorul care m-a facut sa-mi pierd minute intregi in fata prezentarilor filmate a fost Thierry Mugler. In fiecare seara in drum spre casa, de la birou, trec prin fata magazinului Thierry Mugler care se afla pe Rue Etienne Marcel. De fiecare data ma intreb cum de un creator atat de talentat, cu o marca ce a facut revolutie, se afla acum in acest colt de umbra din care nimic pare ca nu-l poate scoate. In cazul lui Lacroix, insuccesul s-a produs din cauza neadaptarii la epoca prêt-a-porter si a lipsei unui parfum de succes. In cazul Mugler exista un parfum de succes….si ce parfum ! , insa nu mai exista pap-ul.

Filmul prezentarii colectiei ce se intituleaza "Un Etat Africaine" este de o frumusete ce taie respitaria : manechinele (de culoare) precum niste gazele pun in valoare vesminte inspirate de taramul Africii, de flora si fauna exotica a acestuia. Mugler a fost indiscutabil creatorul anilor '80 si a "jucat" pe silueta cu umeri largi si a taliei de viespie pana la limita maxima. Totusi nu acest lucru m-a facut sa apreciez tot ce am vazut in cadrul expozitiei ci talentul sau de a creea prezentari ce par mici piese de teatru. Cu complicitatea manechinelor, ce contrar fetelor imobile si neexpresive pe care le afiseaza astazi au expresii diferite si merg in concordanta cu tematica show-ului, a muzicii si bineinteles a costumelor, Mugler crea un adevarat spectacol. Colaborarile sale cu Cirque du Soleil dupa ce a abandonat moda nu sunt pura intamplare.
Pe langa costume ale acestui creator mai sunt expusi: Sonia Rikyel, Claude Montana, Kenzo, Yohji Yamamoto, Rei Kawakubo, Marc Audibet, Alaia, Madame Gres, Anne Marie Beretta si Karl Lagerfeld pentru Chloe si Chanel. Precum expozitia YSL de la Petit Palais si aceasta imi pare obligatorie pentru toti cei din domeniu, pentru o analiza a ceea ce au facut cei care si-au pus amprenta asupra istoriei vesmantului in acesti ani si mai ales a raspunsului la intrebarea "de ce ei."

No comments:

Related Posts with Thumbnails