Sunday, April 27

Moda in Romania

Am avut un sfarsit de trimestru doi incarcat cu examene, studii de caz - Dior si IKKS - si dupa o saptaman de vacanta petrecuta cu Sokratis pe stradutele si cartierele din Paris - reiau al treilea trimestru care incepe cu un alt studiu de caz - Lancome - si un examen la "Marochinarie si incaltaminte".

Peste toate astea trebuie sa termin lucrarea de sfarsit de an, a carei subiect este "Piata de moda din Romania"....

Saptamana ce s-a terminat am regretat ca am ales un astfel de subiect. La inceput am ezitat, trebuia sa aleg intre "Distributia in Orietul Mijlociu" - subiect care intereseaza cam toate marcile din Franta si cel ales in final de mine - subiect care nu intereseaza foarte mult, insa pe care nu exista mai nimic scris. Dintr-un sentiment patriotic, zic sa aleg Romania si sa ajut si eu la scrierea catorva pagini interesante care vor ramane in biblioteca IFM-ului si care pot fi consultate ulterior de cei interesati.

Inutil sa spun ca in prezent foarte multa bibliografie pe acest subiect nu exista, ca studiile de piata sunt putine si ca singurele mele surse ar fi fost chiar cei care in acest moment formeaza piata de moda, adica cei cativa creatori care au reusit sa infiinteze propia marca si eventual, sa o comercializeze, in tara sau la export.

Am vizitat la inceputul anului Salonul de pret-a porter din Paris si am stat de vorba cu firmele romanesti care au expus: unele dintre ele mai primitoare, altele mai putin. Mai avem noi romanii o problema: ne speriem cand cineva intreaba care este cifra de afaceri? Aici trebuia sa fiu foarte atenta si sa introduc intrebarea astfel incat sa nu creada, Doamne ferecte, cel din fata mea ca vreau sa-i fur ideea de afacere punand aceasta intrebare.

Acum, pentru a continua lucrarea am si eu nevoie de cateva info mai detaliate pe care nu le gasesc pe net si am scris cateva mail-uri brandurilor in cauza. Pana acum, evident, ca nu am nici un raspuns - nici afirmativ, nici negativ.

Regretam rau ca fac aceasta lucrarea , mai ales ca nu stiu daca sa mai cred ca vom reusi vreodata sa transformam un brand intr-un succes international - nu din lipsa de creativitatea ci din lipsa de rigurozitate si umilinta - cand reusesc sa vorbesc cu cel care se ocupa de deschiderea Louis Vuitton in Romania. Sa nu imi mai zica nimeni ca francezii sunt cu nasul pe sus, infumurati si ca se cred buricul pamantului. Poate ca sunt asa insa din punct de vedere profesional ne dau lectii la toate capitolele.

Continui deci sa scriu despre Maria Lucia Hohan, Elena Perseil, Rozalb de Mura....insa ceva ma face sa nu mai cred in niste creatori care nici macar nu se gandesc sa dea un raspuns cuiva care doreste sa scrie despre ei - de bine - intr-o lucrare de diploma.

1 comment:

Unknown said...

Elena Perseil? Sunt amica cu fostul ei sot - Sony Perseil... care e administrator la Sorbona. El si-a refacut viata, are un bebe (pe care o cheama între altele Luminita!), dar cred ca a pastrat relatii cu fosta sotie. Ma întreaba des despre România si despre partidul liberal! (si-a facut doctoratul pe asta acum vreo 10 ani).

Related Posts with Thumbnails