Saturday, May 3

NATIONALITE DADA




Stiu ca v-am innebunit cu moda si ca poate, ati vrea sa stiti ce altceva se mai intampla la Paris. Numai ca eu sunt pe ultima suta de metrii cu lucrarea mea de diploma - stiu v-am innebunit si cu asta - si inca fac cercetari pe net. Daca saptamana trecuta eram aproape deprimata si regretam ca am ales acest subiect iata ca saptamana asta mi-a rezervat surprize foarte placute.


Am ajuns la partea inchinata marcii "Nationalite Dada". Toti stim de Dada, de restaurantul rafinat cu deserturi delicioase de langa Academia de teatru si film, de gentile Dada, de magazinele originale pe care le-au deschis prin mall-urile din Bucuresti, despre faptul ca Oana Paunescu - cea care se ocupa de aceasta marca, a imbracat actori celebri care au filmat la Castel film.

Eu personal am amintiri vechi despre ei: vizitam des prin 9o si ceva, magazinul de langa Piata Amzei, impreuna cu Cristina verisoara mea, cu care vorbeam frecvent despre moda. Pasajul prin magazin era obligatoriu cand eram in zona, ma uitam mirata la modul in care sunt expuse gentile, design-ul era ceva e nu mai vazusem pana atunci si simteam ca e un loc special, in peisajul bucurestean. Nu stiam eu cine este in spatele acestei initiative.

Mai tarziu in anii cand am batut Bucurestiul in cautare de clienti pentru UPS, am carat dupa mine o geanta de "birou" facuta de Dada. Costase o caruta de bani insa s-a purtat impecabil o buna perioada de timp si credeti-ma ca o burduseam cu cataloage, prezentari, cd-romuri, etc. Cand la un moment dat a clacat toarta tot Dada mi-a reparat-o. Daca nu ma insel, un alt agent din UPS o foloseste acum.

In sediul firmei am intrat tot in incercarea de a-i castiga clienti pentru UPS. Eram atat de curioasa sa patrund in spatele usilor bizar decorate. M-au intampinat vreo 5 pisici si un nene de la departamentul de import-export parca. Am ajuns in biroul lui traversand cateva ateliere de maochinarie si imbracaminte in care domnea ordinea, femeile care lucreau erau aplecate si concentrate deasupra produsului si plutea in aer o atmosfera linistita, ca si cum intrasem in casa unei familii care nu se certase niciodata.

Si mai tarziu, acum vreo 2 ani, am petrecut in restaurantul Dada la invitatia unei prietene care si-a serbat ziua acolo. Mancarea buna, design-ul deosebit, serviciul impecabil si iar, zambetul oamenilor care desi era ora 2 dimineata aveau inca puterea sa fie foarte placuti cu noi.

Anul acesta la targul de Pret-a-porter de la Paris le-am vizitat standul si doua doamne, am uitat numele lor dar o sa mi le amintesc eu, m-au primit cu aceeasi caldura pe care o intalnisem cu ceva ani in urma la sediul din Matei Voievod. Mi-au dat toate informatiile, ba chiar m-au invitat la restaurant - ca au un bucatar nou foarte bun.

Acum intru pe site-ul lor, site pe care il cunosc si il vad pus la punct si updatat cum, indraznesc sa spun - nici o alta firma romaneasca al carui site l-am vazut - nu este. Sunt impresionata de rigoarea acestui colectiv, de modul frumos in care isi construiesc afacerea, de faptul ca au pastrat nivelul de calitate de-a lungul anilor si mai ales de faptul ca nu incearca sa obtina un profit rapid cat mai repede. Nu stiu, dar deja simt in produs sau in serviciul pe care il ofera o firma daca vrea sa dea "un tun" si la DADA nu este cazul. Au poze cu magazinele in care sunt prezenti, au informatii, au istorie, au spatiu dedicat carierelor...... este COMPLET si ce e mai important este adus la zi. Pentru ca intr-o epoca in care internetul a devenit vital, site-ul unei firme reprezinta prima carte de vizita. Daca acesta nu mai este adus la zi sau este "under construction" de cativa ani- as avea atatea exemple negative sa va dau -atunci s-a pornit oarecum cu stangul.

In concluzie, sunt impresionata, pesimismul care m-a incercat saptamana trecuta a fost indepartat si stiu ca daca vor mai fi cateva firme - in orice domeniu - care isi vor construi afacerea ca si Dada, atunci vor exista oaze de frumos si de lucru bine facut in Bucuresti si in tara.


In incheiere vreau sa-mi fac mea culpa si sa marturisesc ca vineri seara, exact cand credeam ca nimeni nu va raspunde mailurilor mele disperate - am primit un mail cu informatiile de care aveam nevoie de la Dragos Olea - Rozalb de Mura. Ii multumesc mult si urez succes in continuare acestei mici - inca - marci, care cred ca in timp ...avand in vedere creativitatea si parcursul designerului,Olah Gyarfas ...va reusi sa se plaseze pe un loc frumos in peisajul autohton.

Intrati si voi si vedeti daca am dreptate sau nu. Poate imi scrieti si parerile voastre.
Photo mai sus: logo Dada si creatie Rozalb de Mura.


http://www.rozalbdemura.ro




No comments:

Related Posts with Thumbnails