Sunday, June 29

KRIS VAN ASSCHE si atmosfera de la un defileu










Kris Van Assche este creatorul liniei masculine la Dior si, de 2 ani, creatorul propriei marci. Vineri, toata scoala a fost invitata la defileul Kris van Assche, moda masculina, primavara -vara 2009. Ei bine, da, in moda lucrurile se planifica cu mult timp in avans. Locatia: Universitatea Pierre si Marie Curie, undeva in curtea interioara.

Este unul din designerii noii generatii si inca unul din belgienii iesiti de pe bancile faimoasei Royal Academie des Beaux Arts din Anvers care cuceresc Parisul. Colectiile sale - atat cele de barbati cat si cele de femei -sunt caracterizate perfect de un cuvant: rafinament. Va pot spune ca dupa aceasta prezentare presimt ca de la pantalonii skin adoptati atat de femei cat si de barbati, de ceva sezoane, va urma epoca pantalonilor de tip shalvari si de-abea astept pentru ca mie personal imi plac la nebunie. Deci pantaloni cu multe pense: din fata apoi pe toata coapsa si continuand pana in spate la fese, sau pantaloni care urmaresc linia piciorului insa suflecati in partea de jos sau pantaloni 3 sferturi care se poarta atat cu sacou cat si simplu, numai cu camasa. Detaliu delicat: snururi lungi lungi care atarnau ori la mansetele camasilor, ori la mijlocul vreunei bluze ori la pantaloni. Cromatic: alb, negru si gri, paleta "sparta" din cand in cand de albastru electric. Simlpu, rafinat, modern.
Cat despre spectacolul invitatilor, aici e o intreaga alta poveste: primul rand ocupat de buyerii, in mare parte japonezi. Avand in vedere ca Japonia este tara care "inghite" 40% din piata mondiala de lux, nu e de mirare. Apoi tot japonezii sunt cei care au curajul de a adopta tendinte dinre cele mai moderne si excentrice. Vedeti poze. Apoi o gramada de alte nume ale industriei: profesorul nostru de "Imagine de marca de creatie" si presedintele Federation Francais de la Couture, Didier Grumbach , Sydney Toledano - directorul Christian Dior, Florence Muller - profesoara de Istorie a Modei, fosta directoare a Institutului de Arta a Costumului si comisarul expozitiei prezente de la Montreal despre Yves Saint Laurent. Florence este nelipsita de la defilee, toata lumea o invita pentru ca este una din specialistele in Istoria Modei insa si pentru ca are unul dintre cele mai citite bloguri de moda. Apoi presa si evident, foarte multe personalitati ale industriei pe care nu le cunosc.
Majoritatea imbracati extrem de extravagant si, detaliu important, care poate ca devine atat de important ca de fapt nu mai este un detaliu - gentile. Gentile, asa cum v-am mai spus, au devenit un accesoriu atat de obligatoriu incat nimeni nu isi mai permite sa le ignore. Apoi ele trebuie sa fie mari, cat mai mari si mai voluminoase. Marea majoritate a purtatorilor lor erau barbatii. Vedeti poze.

Asteptarea a durat mai mult de jumatate de ora iar defileul propriu-zis, zece minute. Apoi, dupa ce Kris Van Asche a iesit la aplauze, toata lumea s-a ridicat brusc si ca teleghidata de o telecomanda invizibila, s-a indreptat catre iesire: pentru ca este saptamana modei si fiecare avea de ajuns la alte cateva defilee in ziua respectiva. Aceste defilee se organizeaza cu 2 scopuri principale: reclama si comenzile. Buyerii sunt regii acestei saptamani pentru ca ei vin de prin toate colturile lumii special sa vada colectiile si pe parcursul acestor zile decid cum sa-si cheluiasca bugetul pe sezonul respectiv. Deci noi acum suntem in 2008, ei deja pregatesc ce sa aibe in magazine la anu'. Si sa aibe in magazine, inseamna sa le aibe vreme de cateva luni - pentru ca deja la sfarsitul lui iunie incep soldurile si in iulie se afiseaza colectiile de toamna-iarna. Spuneam intr-un alt post - moda nu e arta ci o intreaga industrie care trebuie sa mearga ceas, dupa un planning stabilit. Cine nu tine pasul - dpdv al creatiei, productiei, livrarii - iese din joc.
poza 4: Florence Muller
poza 5 & 6: primul rand
poza 7: final de prezentare
poza 8: Kris Van Assche








No comments:

Related Posts with Thumbnails