Monday, July 28

Valentino




Muzeul Modei si al Textilelor aflat in cadrul Muzeului de Arte Decorative din Paris organizeaza in perioada 17 iunie - 21 septembrie, expozitia "Valentino - Themes et Variations". Valentino s-a restras din moda, la inceputul acestui an, cu un ultim defileu organizat la Paris in cadrul Saptamanii Modei. Alessandra Facchinetti este cea care ocupa astazi pozitia de Director Artistic al casei si marca va intra intr-o noua era gratie acestei tinere creatoare.
M-am dus sa vad expozitia intr-o zi capricioasa de vara si eram sigura ca voi fi fermecata de cele 200 de rochii haute-couture expuse. Am intrat convinsa fiind de farmecul ce-l vor exersa asupra mea toate aceste creatii si am iesit visatoare si doritoare sa fiu o vedeta holywoodiana sau vreo printesa care sa aibe acces la toate voalurile, pliurile si matasurile "valentiniene". Partea cea mai frumoasa a acestor expozitii esta ca ai in fata, la cativa centimetrii de nas, rochii care la aceasta distanta capata alt farmec. Ma abtin cu greu sa nu le ating pe cele care nu sunt protejate de geam..... pentru ca multe dintre ele prin frumusetea materialului sau prin lucratura, parca te invita sa le iei in maini si sa le intorci pe toate fetele, numai ca sa descoperi nebunul procedeu prin care casa "Valentino" a reusit sa creeze astfel de minunatii. Nu am crezut vreodata ca niste rochii ma pot fascina cu atat putere. Feminitatea celor create de Valentino m-au adus la acest sentiment, motiv pentru care aproape ca le-am invidiat pe Jacqueline Kennedy sau Julia Roberts, purtatoare de astfel de rochii in diverse ocazii.

Valentino a folosit in intreaga cariera pliuri, transparenta si volane in creatiile sale, tehnici pe care de-a lungul timpului le-a rafinat si le-a perfectionat. Apoi foarte multe decoratii le-a realizat cu pene de strut sau a exploatat la maxim un detaliu care imi place tare mult- multe rochii simple din fata, surprind cu un spate de dantela sau cu o lucratura speciala care se poate vedea numai pe spatele rochiei.

Culoara sa este rosu de mac si de aici evident ca nu au lipsit rochii croite cu materiale in aceasta culoare, foarte vie si indrazneata. Nimic la Valentino nu este vulgar, totul este realizat sub semnul feminitatii absolute, al elegantei aproape princiare si al delicatetii, si sunt foarte curioasa cum va evolua aceasta "maison de couture" in climatul de schimbare al siluetei feminine care se face simtit astazi, mai ales la Paris.

Este adevarat ca francezii, cel putin in cadrul IFM-ului, nu au o mare preferinta catre moda italiana, in afara de Prada anului 2000, tocmai pentru ca ei s-au indepartat destul de mult de stilul acesta feminin in sensul cel mai clasic al cuvantului si cauta o silueta mai moderna. Iar in acest moment probabil ca noua creatoare de la Valentino va avea ca misiune principala introducerea unui aer de modernitate in stilul fermecator al casei, fara insa a-l distruge.










No comments:

Related Posts with Thumbnails