Saturday, June 21

Moda in UK

Ieri in drum spre scoala ma gandeam ca n-am mais scris de ceva timp. Nu pentru ca nu as fi avut timp ci pentru ca nu gaseam subiecte care sa ma inspire si care sa ma faca sa le redau aici. Ajunsa la scoala, am parte de un curs - care a durat toata ziua - despre piata de moda din UK. Interventia a fost realizata de un profesor mucalit de la faimoasa London School of Economics: cursul s-a derulat in hohote de ras continue de la 9 pana la 17.30 dupa amiaza.

Am vizionat o gramada de filmulete cu interviuri si emisiuni de moda date pe canalele englezesti si ne-a vorbit despre paradoxul din cadrul acestei industrii in UK: este tara in care industria textila este aproape inexistenta insa care are cel mai mare numar de scoli de moda din lume: marea majoritate a designerilor care sunt acum art directorii caselor de moda frantuzesti sunt iesiti de pe bancile acestor scoli. Scoli in care se impleteste savant creatia, croitoria si managementul. Spre deosebire de Franta, statul nu ofera foarte multe fonduri si ajutoare - deoarece pentru UK productia nu este o prioritate - si toate evenimentele de moda care au loc, inclusiv, London Fashion Week, traiesc datorita sponsorilor. Singura veriga din acest lant catre care statul isi indreapta atentia este educatia - mai toate scolile sunt de stat si sunt scoli bune.

Tot cursul s-a derulat intr-o ironie tipic englezeasca si eu, urmarindu-l, mi-am adus aminte cat de formali sunt francezii, cata diplomatie inveleste fiecare fraza pe care o spun si in final, cat de eleganti pot fi. Proful nostru englez era imbracat cu o camasa alba unde in locul unde trebuia sa fie pusa o cravata, era desenata una - de catre fabricantul acelei camasi evident - pantaloni gri, curea alba si incaltari gri cu talpa alba: aparitie invaluita de un umor, pe care evident niciodata nu o sa-l gasim la un francez.

Si de fapt una din cele mai mari diferente intre modul in care vad francezii moda si englezii este aceasta: englezii o privesc ca pe un lucru nu foarte important si pe care il trateaza cu umor, pentru francezi este o intreaga filozofie si nu-ti poti cumpara o camasa cu cravata pictata pe ea, numai pentru ca este "fun". Ei ar cumpara-o pentru ca este semnata de nu stiu ce creator talentat, pentru ca este rezultatul a nu stiu cator zeci de ore de lucru manual sau pentru ca este facuta din dantela creata de firma X, infiintata la 1700....insa nu o cumpara pentru simplul motiv ca este "fun". Creatia vestimentara este prea importanta pentru ei ca sa o trateze cu ironie, este industria pe care ei au stiut sa o dezvolte cel mai bine.

No comments:

Related Posts with Thumbnails