Monday, June 2

YSL





Astazi cand am ajuns la scoala, in fata cladirii, erau "instalate" vreo 4 persoane de la o televiziune: un barbat cu o camera imensa de filmat, o tipa cu un microfon...o echipa care lua interviuri tuturor celor care intrau in cladire. Intrebarea pe care o puneau era simpla "ce va evoca Yves Saint Laurent?" Eu, de dimineata, in intarziere la cursul care incepuse la 9, dupa o tura de jogging fortata pe culoarele metroului si ma grabeam sa ajung la curs. Dau de aceasta mica "gasca" - nici macar nu stiu de la ce televiziune - raspund grabit la intrebare, ma intreb ce le veni, si alerg catre clasa ca nu cumva sa pierd inceputul cursului. Nu intelegeam de ce filmeaza cei din fata, am banuit ca se face o emisiune depsre YSL si cum Institutul il are ca presedinte pe partenerul acestuia, Pierre Berge, ideea de a ne filma nu mi-a parut deplasata.


Ajungand in clasa insa, descopar adevaratul motiv al acestor interviuri luate pe graba: YSL a murit de dimineata, la varsta de 71 de ani, in urma unei tumori pe creier.


Daca exista trei nume ce sunt repetate la nesfarsit cand e vorba de moda franceza, si care sunt date ca exemplu de succes in aceasta lume a hainelor, atunci acestea sunt: Chanel, Christian Dior si Yves Saint Laurent. Am auzit povestea lor de nenumarate ori in aceste luni si am inteles, ca o romanca aterizata la Paris ce sunt, ce a adus nou acest creator nascut la Otan, in Algeria, modei feminine.


YSL si-a inceput cariera in moda la o varsta foarte frageda ca asistent al lui Christian Dior. Dupa ce acesta a murit subit in timpul unei vacante, YSL la numai 21 de ani, a fost propus director artistic. Cariera in aceasta casa de moda insa nu a durat mult deoarece a fost nevoit sa faca armata si in absenta sa un alt creator a fost propus.


In acest moment intervine Pierre Berge , cel fara de care, dupa parerea mea aceasta casa de moda nu ar fi existat astazi. Acesta ii propune creatorului sa infiinteze casa de moda si timp de ani de zile cauta solutii ca sa finanteze o afacere ce a mers in pierdere ani de zile. Dar nu conteaza, o marca a luat fiinta, succesul a venit pana la urma si astazi numele YSL desemneaza nu numai un pret-a-porter de lux ci si parfumuri, cosmetice - vandute de curand grupului L'Oreal - si accesorii.


Cuplul YSL-Pierre Berge, reprezinta in lumea modei un exemplu de tandem castigator manager-creator dar si un cuplu amoros, pentru ca cei doi traiesc impreuna de la inceputul istoriei acestei case de moda.


In 2002 YSL s-a retras de pe scena modei, fima a fost vanduta gupului PPR - care mai include si marcile Gucci, Botega Venetta, Puma iar Pierre Berge a infiintat fundatia "Pierre Berge - Yves Saint Laurent" prin care finanteaza institutii gen IFM, ajuta la promovarea artei si la conservarea patrimoniului casei YSL.


Ar fi multe de spus despre viata acestui creator, despre muzele care l-au inspirat de-a lungul vietii - Catherine Deneuve, fiind probabil cea mai fidela dintre ele - si despre tot ce a innovat in moda, despre viata tumultoasa si uneori aburita de droguri, insa ma opresc aici si daca e sa revin la intrebarea reporterului de dimineata as zice ca mie YSL imi evoca: femeile din Paris, smokingul negru si Pierre Berge.
Un link cu poze care rezuma cariera sa:

No comments:

Related Posts with Thumbnails