Sunday, August 17

J'adore toujours Paris?





Ma-ntreb deseori pana cand o sa fiu fascinata de oras? Admiratia si placerea de a descoperi noi locuri, cladiri, stradute si miros-ul de croissant de prin metrouri sau de cafea, dimineata pe Champs-Elysee ma va incanta si peste 5 ani?

Am descoperit Parisul prima oara, din intamplare si fara sa fi prevazut a-l vizita. In 2005 aterizam pe aeroportul Charles de Gaulle si directia vizata pe aceea zi era Nantes. Faptul ca AirFrance a ratacit bagajul m-a fortat sa apelez la o prietena care m-a cazat peste noapte in Paris. Pentru ca era pacat sa nu vad ceva din oras in seara respectiva am iesit pe strazi si am vazut Centrul Pompidou si apoi, Catedrala Notre-Dame. Supararea ca nu-mi gasisera bagajul si oboseala au diminuat cu mult, la acel moment, frumusetea orasului.

In 2007, am aterizat din nou in oras, intr-o zi de toamna, si cu fiecare moment care a trecut de atunci am descoperit noi fete ale acestei cetati. Si imi place sa descopar, in spatele partii turistice bine intretinute de primarie, partea care dainuie, partea normala, zilnica, cu care se confrunta fiecare persoana locuitoare a orasului.

Mai am mult pana sa-i descopar toata frumusetea - pentru ca trebuie sa recunosc, este un loc care se lasa descoperit dupa multe plimbari "a pied", care inca iti rezerva surprize dupa ce toate locurile "turistice" au fost vizitate. Si in final, ma intreb care ii este secretul, de ce acest oras pare atat de fascinant, de ce atrage, de ce este inca pe locul 1 in topul celor mai vizitate din lume?

Cred ca eu as raspunde la aceasta intrebare astfel: pentru ca francezii insisi au grija de el. Stiu ca este un loc deosebit si il trateaza ca atare. Planurile de urbanism sunt inteligent gandite si nimeni nu are voie sa construiasca cum doreste. Nu exista nici un moment sentimentul ca cineva de la Primarie "si-a tras spaga" si de aceea sufera parcarile sau cladirile sau, pur si simplu, oamenii care il locuiesc. Desi este imens, nu te lasa nimeni sa te ratacesti caci la orice statie de metrou sau bus ai harta cu cartierul in care te afli. Pe net informatiile sunt actualizate in timp real si daca vrei sa vezi daca autobuzul tau vine in 5 minute sau 10, net-ul iti ofera aceasta informatie. Gasesti spatii verzi in cele mai neobisnuite locuri si arta isi face loc in fiecare coltisor al Parisului.

Melange-ul de culori si rase te incanta - desi se spune ca francezii nu suporta strainii, desi chestia asta poate fi discutata - si fata asta cosmopolita da sentimentul ca te afli la o rascruce unde se intalnesc credinte diferite, pe care fiecare le respecta asa cum sunt ele.

Imi mai place ca se incearca o educare a publicului catre un trai cat mai responsabil fata de natura si primaria, aceea institutie care ma fascineaza in Paris, pune la dispoozitie cam in orice coltisor, pubele de tri al deseurilor. De partea cealalta francezii sunt foarte receptivi la aceasta "educare" si participa cu responsabilitate.

Toate astea: frumusetea istorica, intretinerea ei si grija pentru aspectul urban general, atmosfera creata de multiplele culturi, arta care nu are "casa" mai ospitaliera decat acest loc, mirosul de paine si de croissant, grija pentru natura si comportamentul civilizat al oricarei vanzatoare sau functionar, parizianca ce ma incanta cu lejeritatea cu care adopta orice tendinta de moda la orice varsta, faptul ca desi cina se ia destul de tarziu oamenii sunt foarte slabi chiar la varste inaintate, pasiunea pe care o pun cand discuta despre vinuri si mancare, multitudinea de restaurante cu retete culinare din toata lumea, cartierele cu specificul lor, librariile si faptul ca lumea citeste in metrou, cozile de la muzee in zilele de weekend, parcurile.......ma fac in continuare, sa iubesc acest oras.
poze:
1: cladirea Conservatorului Int'l din Paris,
2. parcul Monceau - inaugurat la 13 august 1861,
3. intrarea in parc
4. casa chinezeasca construita in 1921 pentru un negustor de arta chinezeasca C.T. Loo; aceasta pagoda apartine in continuare societatii C.T.Loo !!!!

No comments:

Related Posts with Thumbnails