Sunday, February 15

PASARELA – poarta catre Franta?











Pasarela este un festival de moda care a luat fiinta anul trecut, cand s-a derulat prima editie considerata 'test' de catre organizatori. Iata ca testul a fost trecut cu brio, feed-back-ul din partea participantilor si a publicului a fost bun iar anul acesta, a doua editie este pe cale sa se organizeze. Festivalul se deruleaza in colaborare cu Institutul Francez la Bucuresti si sub auspiciile Ambasadei Frantei, iar designerului castigator i se va organiza un defileu sau o expozitie la Paris. Unul din scopurile acestui eveniment este sa faca cunoscut publicului francez, designerii romani. Anul trecut castigatoarea a fost Carmen Secareanu iar organizatorii Pasarela vor pregati impreuna cu IFM, chiar inainte de a incepe Saptamana Modei de la Paris, o expozitie cu creatiile sale in noua locatie a acestei scoli.

Celalalt scop este sa se faca cunoscut publicului roman un designer francez sau savoir-faire-ul frantuzesc in materie de moda…..si aici avem ce vedea. Anul trecut reprezentanta modei franceze a fost Anne Valerie Hash, a carei colectie a fost prezentata in resedinta Ambasadei Frantei. Anul acesta un alt designer francez care si-a facut practica la Hermes si care apoi a lucrat la JP Gaultier pentru colectiile de haute-couture, isi va prezenta colectia : Richard René. O noutate este faptul ca, din acest an, va fi invitat si un creator roman consacrat, care va defila in deschidere. Alesul acestui an este Adrian Oianu, si recunosc sa alegerea imi pare foarte buna, mai ales pentru ce reprezinta el ca model in moda romaneasca. Adrian Oianu si-a inceput cariera de designer in Romania si apoi a continuat in Turcia si in SUA. Dupa ce a castigat experienta pe diverse continente si in diverse case de moda, a decis sa se intoarca acasa si sa lanseze propria marca. In opinia mea, are un stil propriu caruia ii este fidel si o strategie de dezvoltare a marcii proprii pe termen lung, care deja inseamna foarte mult in peisajul de moda autohton. Apoi, ca bonus, are o activitate civica ce poate juca exemplu. Intrati pe site, care e foarte bine facut si asta nu face decat sa sublinieze ce am zis mai sus: http://www.adrianoianu.ro/

Unul din organizatorii evenimentului, Philippe Guilet, imi povestea ca a observat ca un designer roman poate reusi pe piata interna (a se citi – poate vinde pe piata interna), numai daca acesta a reusit la international, in timp ce in Franta problema nu se pune asa. Ca si cum nu avem incredere in marcile romanesti decat dupa ce strainii le cumpara. O marca romaneasca are nevoie sa-si castige legitimitatea prin succesul la international. Este unul din motivele pentru care se incearca sa se arate ca aceasta mentalitate ar trebui depasita iar creatorul sa castige « publicul » prin produs (a se citi prin concept, originalitate, calitate) si nu prin povestea sa de succes la international. Pe de alta parte si clientul roman sa se lase castigat de acesta, in ciuda etichetei made in Ro. Cum festivalul are si acest al treilea scop, acela de a prezenta diverse meserii din domeniul confectiilor, diverse filiere si mai ales modalitati moderne de a organiza defilee, de a prezenta si construi colectii (pentru Pasarela sunt cerute 25 de articole de imbracaminte), de a participa la un festival, mai exista un eveniment : sunt invitate ateliere de croitorie care isi vor prezenta savoire-faire-ul.

Daca anul trecut participantii – designeri au fost desemnati de catre 4 reviste de moda anul acesta organizatorii au decis sa lase loc liber tuturor celor din domeniu, interesati de acest concurs. Mai multe informatii sunt pe site-ul festivalului http://www.pasarelafestival.com/.

Juriul este prezidat de Doina Levintza, lucru care confirma calitatea festivalului, defileele celor 4 finalisti vor avea loc la Institutul Francez din Bucuresti, iar machiajul si coafura sunt asigurate de unul din partenerii acestui eveniment, L’Oréal. Pana acum se pare ca foarte multi studenti din scolile de design si-au manifestat intentia, si lucrul acesta ma bucura enorm, pentru ca personal cred ca aici este speranta industriei romanesti de imbracaminte.

Prin modul in care este organizat, PASARELA este un eveniment care ofera sansa designerilor romani sa-si exerseze nu numai talentul dar si capacitatea de a pregati participarea la un defileu. Apoi prin premiul acordat este o poarta catre o piata de moda care, in prezent este modelul acestei industrii - Franta. Pentru francezi este un prilej de a-si prezenta savoire-faire-ul ajuns la perfectiune intr-un domeniu pe care il domina de la Ludovic XIV incoace.

Sper ca participantii acestui concurs sa puna in dificultate juriul printr-o calitate si o originalitate a colectiilor care sa le intreaca toate asteptarile.
photo 1: cladirea Cite de la Mode et du design care gazduieste Institut Francais de la Mode (IFM)
photo 2: creatie Carmen Secareanu, festival Pasarela 2008
photo 3: creatie Richard René
photo 4: creatie Adrian Oianu primavara-vara 2009

2 comments:

Unknown said...

Hello! Mersi pentru aprecieri!

Nu stiu daca ne cunoastem personal, insa mi-ar placea sa tinem legatura!

Mersi,
Catrinel Chiriac - PR Adrian Oianu

FLORENTINA said...

Bonjour!

OK, cu multa placere.

Adresa mea este: jadore.paris@yahoo.fr.

Cu bine,
Florentina

Related Posts with Thumbnails