Monday, June 1

Pasarela - cei patru finalisti


Laura Popoviciu




Laura Popoviciu




Istvan Cimpan



Anca Ioana Petrea



Anca Ioana Petrea

Sa va vorbesc despre ei, pentru ca evenimentul s-a creat in jurul prezentarilor pe care le-au avut, in cadrul elegant al Institutului Cultural Francez. Instalatia de papusi negre razboinice a artistei Arantxa Echeverria m-au umplut de fiori si m-a intristat, pentru ca mi-a adus aminte de un reportaj despre copii din Africa care sunt invatati sa foloseasca arme.

ANDRA CLITAN - studenta la Universitatea de Arta si design din Cluj, a prezentat o colectie inspirata din motivele folclorice din Maramures si din tehnicile de realizare a acestora. Mi-a placut colectia ei, rigoarea cu care a fost realizata si modul in care a modernizat si prelucrat motivele folclorice. As fi dorit sa vad mai mult curaj in realizarea partilor de jos a siluetei: aproape toata creativitatea s-a concentrat pe partea de sus, marea majoritate a manechinelor purtand niste pantaloni mulati.

ISTVAN CIMPAN - si el student la aceeasi Universitate. Cand am citit prezentarea colectiei sale, inainte de a-i vedea colectia, mi-am zis ca probabil urma sa fiu socata: inspiratia sa fiind o stire ce se pare ca a aparut la un moment dat, despre un barbat gravid. Ma pregateam sa vad niste piese cu adevarat modificate si originale. Nu a fost sa fie: colectia sa desi lucrata foarte frumos in detaiu, nu a reusit sa transmita nimic in cadrul prezentarii de moda. Detaliile erau prea sterse pentru a fi remarcate si ideea initiala a colectiei a fost atat de fin pusa in practica, incat a trecut neobservata. Pulloverele au banalizat si mai mult intregul ansamblu, iar umerii rotunzi ale sacourilor, desi interesante, nu s-au prea vazut.

ANCA IOANA PETREA - studenta la Universitatea din Bucuresti, a prezentat o colectie ce s-a inspirat din arta origami. Plierea materialelor si folosirea acestei tehnici din cap pana in picioare insa, aproape ca a obosit si la un moment dat parca imi doream sa vad si altceva. Sau acelasi lucru, dar folosit si completat si cu altceva. Ca si cum Anca s-a incatusat cu aceasta idee si nu a mai vazut altceva.

LAURA POPOVICIU - studenta la Cluj si aleasa juriului, este cea care va beneficia de expozitia de la IFM - Paris, anul viitor. A atras prin modernitate colectiei, prin crearea unei siluete inspirate de camasa de forta insa fara a transmite duritatea acesteia si prin personalitate. A fost, dupa spusele celor care i-au selectat pe cei patru din cele 10 dosare finale, singura care a concretizat pe podium prin intermediul celor 25 de siluete, ideea prezentata initial, la interviu.

Mi-a placut:
- rigoarea cu care fiecare din cei patru au realizat colectiile,
- colectia si accesoriile Andrei Clitan,
- curajul Laurei Popoviciu,
- detaliile lui Istvan

Nu mi-a placut: lentoarea modului in care au fost prezentate colectiile, la un moment timpul care se scurgea pana la trecerea urmatorului model era prea lung...imi inchipuiam alta muzica la fiecare dintre cele patru prezentari. Aici nu cred ca sunt de vina finalistii, totusi. As fi vrut sa vad mai mult curaj, incredere in sine si mai multa tandrete parca, colectiile au fost toate destul de severe si dure. Nu cred ca gresesc daca fac o comparatie cu scenariile din filmul romanesc care castiga acum premii. Avem ceva dramatic care probabil se va schimba dupa cateva generatii si asta se vede la nivelul nostru creativ. Ah si inca ceva, pantalonii mulati au fost supra-utilizati.


Andra Clitan


Andra Clitan



No comments:

Related Posts with Thumbnails